Albue

Når der er smerter i en albue er det ikke kun vigtigt at undersøge albuen men også de områder der kan referere smerte til albuen. Dette kan fx være håndled, skulder og nakke. Dette er både for at udelukke andre årsager til smerten, men også for at undersøge om der findes dårlig ledfunktion andre steder, der kan medfører overbelastning af albuen.

Overbelastningssmerter i albuen er det mest almindeligt forekommende.

Tennisalbue:

Er specielt hyppigt. Dette er en tilstand med smerter på ydersiden af albuen i muskelstilhæftningen af håndleddets bagoverbøjerer. Det er ikke kun tennis der kan give disse problemer, men også andre gentagende bevægelser af håndled eller albuen fx arbejde med computermus og tastatur samt skruebevægelser.

Golfalbue:

Er den samme slags skade som tennisalbue dog med smerter i musklerne på indersiden af albuen. Dette er muskeltilhæftningsstedet for håndledsbøjerne.

Faktisk kan smerte og spændingstilstand i en af de to muskelgrupper resulterer i overbelastning af den anden gruppe muskler. Det skyldes at de to bevægelsers afhængighed af hinandens samtidige og koordinerende afslapning for at få en glidende bevægelse. Når den nødvendige afslapning ikke er mulig, skal der bruges flere kræfter på bevægelsen, og der opstår risiko for overbelastning.

Andre medvirkende årsager til ændret muskelfunktion kan være nedsat bevægelighed i nakkens led og passage af nerverødder til armen gennem kroniske spændte muskler på siden af nakken.
Dette er relativt almindeligt forekommende problemer fx pga. forkerte arbejdsstillinger, spændinger eller traumer såsom piskesmældsskader.

Muskelspændinger i skulderen kan også give smerter i albuen.

Smerteudstråling til albueområdet pga. direkte nerveirritation fra slidforandringer eller diskusprolaps er mindre hyppigt forekommende. Ved denne tilstand er der desuden også andre symptomer som fx nedsat følesans, evt. nedsat kraft og refleksbortfald i armen.

Behandling:

Kiropraktisk behandling har en god effekt.