Hofte

Hoftesmerter kan have mange årsager. Typisk skyldes det irritation i hoftens muskler, sener eller slimsække, overført smerte fra lænd/knæ eller en lokal irritation i hofteleddet som f.eks. slidgigt.

Slidgigt er en næsten uundgåelig del af livet, men nogle rammes i en forholdsvis tidlig alder. Sportsskader, fejlbelastning, genetik etc. er faktorer, der kan fremskynde processen. De områder der hyppigst rammes, er hænder, nakke, ryg, hofter og knæ. Smerterne stammer fra leddet, hvor ledbrusken er nedslidt og de omgivende muskelgrupper der spænder op.

De typiske symptomer er smerter og stivhed i leddet. Igangsætningssmerter/stivhed er ofte første tegn, efterhånden opstår smerterne under belastning og til sidst opleves de også i hvile.

Kiropraktik kombineret med let bevægelse af leddet f.eks. cykling eller svømning har en god lindrende og forebyggende effekt, men fjerner ikke den eksisterende slidgigt. I tilfælde af svær slidgigt kan operation blive nødvendig.

Irriteret slimsæk (bursitis trochanterica):

Omkring hoften har vi nogle små slimsække, som nedsætter friktionen af senerne i området. Irritationen kan opstå efter et traume mod hoften, sekundært til slidgigt i hoften, som fejlbelastningsskade hos især løbere etc.

Symptomerne er en dyb skarp smerte på ydersiden af hoften trækkende ned mod knæet. Ofte forværres de om natten samt ved at ligge på siden.

Kiropraktisk behandling har god effekt.